Op. Dr. Barış Çin

Liposuction

Liposuction deride yapılan 3-5mm bir kesi ile deri altına sokulan künt bir kanül ve negatif basınç vasıtasıyla deri altındaki yağ dokularının alınarak yapılan vücut şekillendirme işlemidir. Bölgesel yağlanmaların azaltılmasında, konturun düzeltilmesinde, şekillendirilmesinde ve inceltilemesinde kullanılır. Kilo verme yöntemi değildir. Liposuction hastalarının öncesi-sonrası görüntülerini görmek için INSTAGRAM sayfamızı inceleyebilirsiniz.

    X

       




    * Kişisel verilerimin KVKK ve Çerez politikalarına uygun olarak işlenmesine izin veriyorum.

Liposuction genel anestezi altında mı yoksa lokal anestezi altında mı yapılır?

Liposuction ameliyatı tek bölge veya küçük bölgeler yapılırkan lokal anesteziyle daha geniş bölgelere yapılacağı veya daha agresif şekilde yapılacağı zaman konfor ve cerrahi süresinin daha iyi olması için genel anestezi altında yapılabilir.

Liposuction ameliyatı kaç para tutar? Türkiye’de liposuction ameliyatı ne kadar tutar?

Liposuction ameliyatı dünyada 300 euro ile 30000 euro arasında değişebilmekle beraber kliniğimizde tek bölge (küçük) liposuction – lokal anestezi altında işleminin fiyatı 500 euro’dan başlamaktadır. Bu fiyat bölge sayısına göre, hastanın fazla kilolu veya obez olmasına göre, yapılacak olan alanın boyutuna-sayısına ve işlem süresine göre, genel anestezi olup olmamasına göre, hastane yatışı yapılıp yapılmamasına göre, kan tahlili yapılıp yapılmamasına göre değişebilir. Karın yağlarını İstanbul’da genel anestezi altında aldırmak 1 gece hastane yatışı dahil yaklaşık 1750 euro civarında tutabilir. Liposuction fiyat listesi 2023 hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’de liposuction ameliyatı nerede yaptırılır?

Türkiye’de en fazla liposuction ameliyatı İstanbul’daki plastik cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Kural olarak daha yüksek sayıda aynı ameliyattan yapan doktorlarda komplikasyon oranı daha düşük olduğundan özellikle İstanbul’daki Türk Plastik Cerrahların tercih edilmesinde fayda vardır. Ancak burada ameliyatlar diğer şehirlere göre daha pahalı olabilir. Kliniğimizde uygun fiyata kaliteli hizmet vermekteyiz. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Liposuction ameliyatı için Türkiye’ye gitmek güvenli mi?

Türkiye’deki hastaneler orta doğu ülkeleri ve bir çok doğu avrupa ülkesine göre çok daha yüksek kalitede hizmet vermektedir. Sterilizasyon, doktorların eğitimi ve verilen hizmetler açısından birçok batı ülkesiyle aynı seviyededir. Bu hastanelerin JCI (Joint Commission International ve Harvard – John Hopkins gibi üniversitelerle olan afiliasyonlarını ilgili hastanelerin web sayfalarında ve ilgili kurumların sayfalarında görebilirsiniz.) Herhangi bir cerrahi işlem geçirdiğinizde dünyanın neresinde olursanız olun bazı komplikasyonlar gelişebilir ve bunları önceden bilmek mümkün değildir ancak daha güvenli bir sağlık seyahati yapmak için bir kaç duruma dikkat edebilirsiniz.

1) Seyahatinizden önce mutlaka doktorunuzla iletişim kurun isteklerinizi ve bilinen hastalıklarınızı-kullandığınız ilaçları konuşun.
2) Doktorunuzun yeterlilik belgeleri olduğundan  (BOARD) sertifikalı olduğundan emin olun
3) Gitmeden önce mutlaka alternatif tedavileri ve komplikasyon olursa çıkabilecek ek masrafların (uzamış hastane yatışı, kan takılması gibi..)  ne kadar olduğunu sorun
4) Aracı firmalar veya adının klinik olduğunu söyleyen doktor olmayan kişilerden hizmet almaktan kaçının (tüm hastane ve doktorların isimleri ve adresleri google gibi arama motorlarında mevcuttur.) Dikkat etmezseniz aracı kişiler tarafından dolandırılabilirsiniz. 
5) Aldığınız hizmetler için fatura isteyin
6) Liposuction işlemi için en az 4 gün ayırın, çabuk dönmek için acele etmeyin. Erken uçak yolculuğu yapmak fazla ödem oluşması ve tromboemboli riskini artırabilir.

Liposuction için kimler uygun adaydır?

Liposuction ameliyatı bölgesel incelme isteyen veya vücut şekillendirme talep eden hastalar için ideal işlemdir. Deri altındaki bölgesel yağların alınması için liposuction’a alternatif olabilecek hiç bir işlem yoktur. Her ne kadar RF, HIFU, Coolsculpt (soğuk lipoliz), EMS gibi yöntemler non-invazif olarak aynı şeyi hedeflese de, hiç biri liposuction kadar hızlı ve radikal şekilde yağları alamaz ve şekillendiremez. Liposuction ameliyatı öncesi sonrası fotoğraflar ve hasta tecrübelerini görmek için INSTAGRAM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İşlem güvenliği açısından estetik cerrahi işlem yapılabilmesi için kişinin genel sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Diyabet, ileri derece kalp hastalığı, ileri derece akciğer hastalığı, ileri derece karaciğer hastalığı olan kişilerde liposuction işlemi yaptırmak tehlikeli olabilir. Liposuction ameliyatı kilo verme ameliyatı değildir 5-10 litreden fazla yağ (ve beraberinde gelen kan ve ödem suları) alınması kişinin vücut ağırlığına göre %10’dan fazla alınması tehlikeli olabilir. Vücudun sıvı-kan dengesini bozabilir. Çocuklarda, çok yaşlı bireylerde >80 yaş, kronik hastalığı olanlarda, kilo verme amacıyla liposuction yaptırmak isteyenlerde, kanın pıhtılaşmasıyla ilgili hastalığı olanlarda, veya kan sulandırıcı kullanmak zorunda olan kişilerde bu işlemin yapılması önerilmez. Tam tersi genç-orta yaş, genel sağlık durumu iyi olan ve bölgesel incelme veya kontur düzeltilmesi talebi olan bölgesel yağlardan kurtulmak isteyen hastalarda ideal yöntemdir. 

Liposuction ile vücuttaki tüm yağlar gider mi?

Liposuction ile deri altındaki yağlar gider. Bu yağların da hepsi gidemez. kanülün geçtiği hatlardaki yağlar gider. Doktorunuz ameliyattan sonra dalgalı bir görünüm olmaması için deri altını birbirine paralel sık hatlar şeklinde tarar. Mümkünse birden fazla kanül giriş deliğinden farklı açılarla aynı bölgeyi tarar. Ama tüm bu çabaya rağmen kanül geçiş alanları arasında mutlaka bir miktar yağ dokusu kalır. İleride yüksek kilo alma gibi durumlarda bu yağla kontur bozukluğuna sebep olabilir.
Liposuction viseral yağlanmaya fayda etmez. Yani iç organlarınızın arasındaki yağlar bağırsaklar, karaciğer, böbrek gibi organların arasındaki yağlar, mezenter yağı gibi yağlar yani kısacası kaslarınızın altında kalan yağlar liposuction ile kesinlikle alınamaz. Liposuction kaburgalar, leğen kemiğimiz gibi vücutta çıkıntı görünümü yapan bölgeleri inceltemez, kemiklere etkisi yoktur. Liposuction kasları inceltemez, kas asimetrilerini düzeltemez. Tek taraftan yağ alıp tek tarafta yağ bırakarak simetri düzeltilmeye çalışabilir.

Liposuction ameliyatı için çok mu inceyim? Liposuction ameliyatı için çok mu kiloluyum? Liposuction için ideal kilo nedir?

Vücutta normal kilo Vücut Kitle İndeksi denilen bir değer ile ölçülür. Bu değer kilonun boyun karesine bölünmesi ile ölçülür. Örneğin 165cm boyunda olan ve 65kg olan bir kişi yaklaşık olarak 65/1.65/1.65= 23.87 çıkacaktır. Normal VKİ 20-25 arasındadır. VKİ 30 ve üzeri aşırı kilolu 35 ve üzeri obez olarak değerlendirilmektedir. Eğer VKİ 19 ve altında ise veya VKİ 35 ve üzerinde ise liposuction ameliyatı hala yapılabilmekle beraber alacağınız sonuç en iyi sonuç olmayacaktır.  VKİ 20-35 arası olan kişiler liposuction için en iyi sonuç alacak hasta grubudur.

Liposuction için çok mu yaşlıyım? Liposuction için çok mu küçüğüm?

Liposuction kliniğimizde 18 yaşından küçüklere yapmamaktayız. Bunun sebebi bireyin reşit olmaması sebebiyle doğabilecek hukuki sorunlar ve kişinin vücut büyümesi bitmediği için yapılan işlemin zamanla farklı bir sonuç doğurma ihtimalidir. Liposuction işlemini yaptığımız en yaşlı hastamız 78 yaşındadır. 70 yaş üzeri hastalarda hastanın talebi, işlemin faydaları ve zararlarını mutlaka öncesinde görüşüp risk değerlendirmesi yapmak gerekmektedir. Liposuction işlemi özellikle fonksiyonel değil ama estetik/kozmetik amaçla yapılıyorsa yüksek riskli işlemler  tercih edilmemelidir.

Liposuction hangi alanlara yapılır?

Liposuction karın, bel, sırt, uyluk içi, uyluk dışı, diz içi, bacaklar, kollar, gıdı gibi bölgelere yapılabilir. Belin inceltilmesi, uyluğun iç kısımlarının inceltilmesi en sık tercih sebebidir.  Liposuction’ın memede, genital bölgede, saçlı deride el ve ayaklarda yapılması pek tavsiye edilmez.

Liposuction güvenli mi?

Liposuction ameliyatında da her ameliyatta olduğu gibi bir takım riskler mevcuttur. Bunları sınıflamak gerekirse;

Anesteziye Bağlı Riskler: Lokal anestezi zehirlemesi, alerjisi, ilaç reaksiyonu gibi.. Genel anesteziye bağlı solunum problemleri, akciğer ödemi, yoğun bakımı yatışı veya hayati tehlike içeren anestezi komplikasyonları.
Genel cerrahi işlem riskleri: Kanama, Enfeksiyon, Skar dokusu, Yara iyileşme problemleri, Deride uyuşukluk alanları, Ödem-Morluk
Liposuction işlemine özel riskler: Asimetri, Kontur Deformitesi, Fazla yağ alınması durumunda hemodinamik bozukluklar, kanülün derin yapıları perforasyonu (akciğer, bağırsaklar gibi..)  ve zarar vermesi.
Enerji kullanılan liposuction yöntemlerine (LASER, VASER, J-PLASMA) özel riskler: yanık, deri altında veya deride skar (iz) dokusu ve bağ dokusunda sertlikler oluşması.

Liposuction ağrılı bir ameliyat mı?

Liposuction ameliyatı çok şiddetli ağrı yapan bir ameliyat olmamakla beraber, özellikle kemiklere yakın alanlarda hassasiyet görülebilir. Özellikle hareket edince derinin altında yanma hissi olabilir. İlk 3 gün hafif-orta kuvvetli ağrı kesici kullanmak gerekir. Nadiren bazı hastalar daha hassas olabilmekte ve narkotik ağrı kesiciler gerekebilmektedir.

Liposuction nerede yapılmalıdır?

Liposuction işlemi hem muayenehanede, hem küçük cerrahi tıp merkezlerinde hem büyük tam teşekküllü hastanelerde yapılabilir. Burada önemli olan kullanılacak anestezi türü ve yapılacak liposuction miktarıdır.

Liposuction ameliyatı öncesi nelere dikkat etmek gerekir?

Liposuction işleminden önce kullanılan bütün ilaçların, bütün hastalıkların, ve diğer tüm sigara-alkol-keyif verici madde, vitamin-mineral, gıda takviyesi ve şifalı bitki-ot gibi şeyler hakkında ve kesilme süreleri ile ilgili mutlaka doktora bilgi vermek gerekir.

Liposuction işleminden 1 ay önce kontraseptif veya hrt gibi  hormon tedavilerinin sonlandırılması önerilir. 
Liposuction işleminden 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçları kesmek önerilir.
Liposuction işleminden 24 saat önce alkol veya madde kullanılmaması önerilir.
Liposuction işleminden 8 saat önce gıda, 4 saat önce sıvı alınmasının kesilmesi önerilir.

Liposuction işlemi ne kadar sürer?

Liposuction işlemi genellikle her bir vücut alanında ortalama 20 dakika kadar sürer. Eğer hastanın işlem sırasında dönmesi gerekirse bu da yaklaşık 15dakika kadar sürebilir (örtülerin kaldırılması hastanın çevrilmesi, tekrar steril temizlenmesi ve örtülmesi). Mesela bir kişinin karın, bel, sırt liposuction olması yaklaşık 2-2,5 saat kadar sürebilir. Ameliyatta genel anestezi kullanıldıysa ameliyattan sonra 20-30 dakika derlenme odasında hasta müşahade altında tutulabilir. Ameliyattaki alan eğer küçükse aynı gün taburcu edilebilir. Eğer büyük alandan çok miktarda 2-3 litreden fazla yağ alındıysa hastanın mutlaka en az bir gün hastanede müşahade altında tutulması daha güvenlidir. Hastanın kan seviyesi düşerse kan takılması gerekebilir. Böyle bir durumda ek masraflar çıkabilir.

Hastalara genellikle ameliyattan hemen sonra korse takılır. Eğer takılmadıysa da mutlaka ilk 2 gün içerisinde takmaya başlamak gerekir.

Liposuction ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Liposuction işlemi sonrasında günlük olarak veya 2 günde 1 kanül giriş deliklerine pansuman yapmak gerekir.
Kliniğimizde eriyen dikişler kullanılmakta olup, kendi kendine düşmediği takdirde 10 gün sonra alınabilir veya düşmesi beklenebilir.
Liposuction işlemi sonrasında 6-8 hafta korse kullanılması önerilir.
Liposuction işlemi sonrasında en az 3 ay lenfatik masaj veya liposuction masajı önerilir.
Yara izleri genellikle 6-12 ay içerisinde belirsiz hale gelir bu süreci hızlandırmak ve daha belirsiz hale getimek için yaralar iyileştikten sonra iz giderici kremler ve jeller kullanılabilir (contractubex jel gibi, silikon jel gibi..)

Liposuction ameliyatından kaç gün sonra çalışmaya başlayabilirim, spora dönebilirim?

Genellikle liposuction işleminden sonraki ilk 2-3 gün ağrının en yüksek olduğu dönemdir. İlk 1 haftadan sonra ağrı büyük ölçüde geçer, sadece hareket ederken bir hassasiyet hissedilir. Masabaşı çalışanlar için genellikle 7-10 gün sonra işe dönmek rahatlıkla yapılabilir. Unutulmamalıdır ki bu kişiden kişiye değişmekle beraber 3. günde de olabilir 15. günde de olabilir.

Liposuction sonrasında hafif sporlara 20-30 gün içerisinde başlanabilir. İlk iki hafta liposuction yapılan yerlerde kanama ve morarmalar, şekil bozuklukları olabileceği için kan basıncını artıracak sportif faaliyetler önerilmez. Liposuction sonrasında ağır sporlar ve dövüş sporları için 2 ay beklemek önerilir.

Liposuction ameliyatı hangi yöntemlerle yapılır?

Liposuction ameliyatı genellikle 2-6mm arasında, ucu künt olan yaklaşık 20-32cm arası uzunlukta olan paslanmaz çelik kanüllerle yapılır. Bu kanüllerin ucunun hemen gerisinde 1-2-3-4-5-6 tane delik olabilir. Bu delikler sıralı veya mercedes şeklinde 3 farklı tarafında veya çıkıntı şeklinde bir parçanın üzerinde (basket) kanül şeklinde olabilir. Bu kanüller klasik liposuction denilen yöntemde manuel olarak elle ileri geri kaydırılarak arkasında bağlı negatif basınç sayesinde yağları toplayıp bir kapta toplayarak gerçekleştirilir. Eğer liposuction yapılmadan önce deri altındaki yağ dokusuna infiltrasyon kanülü denilen yaklaşık 2mm kalınlıkta üzerinde çok küçük noktasal delikler olan bir kanülle içeri sıvı verilip şişirilir ise bu tekniğe tümesan liposuction yöntemi denir. Bu sıvının içerisinde lokal anestezi, bikarbonat tampon, adrenalin veya epinephrine gibi damarların kasılıp küçülmesini sağlayan bir madde bulunur. Daha az kanayarak daha fazla yağ almayı mümkün kılar.
Lazer yardımlı liposuction yönteminde yukarıda bahsedilen künt kanüllerin ucunda lazer probu vardır ve lazer (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) enerjisi ile oluşturulan ısı ile hem yağları yakar ve eritir (anında) hem de deri ve bağ dokusunda skar oluşturarak sıkılaşma sağlar (aylar içerisinde). Bu yöntem vaser’e göre daha noktasal enerji verilerek “6 packs” gibi karın kas çizgilerinin belirgin hale getirilmesi gibi ameliyatlarda çizgi oluşturmak için kullanılabilir.

VASER (ultrasound assisted) liposuction: Bu yöntemde ise probun ucunda ultrason sistemi vardır ve ses dalgaları ile oluşturulan enerji ile hem yağları yakar ve eritir sıvılaştırır (anında) hem de deri ve bağ dokusunda skar oluşturarak sıkılaşma sağlar (aylar içerisinde). Bu yöntem lazere göre daha kontrollü enerji verir. Daha yaygın alanda kullanılabilir.

J-Plasma (helium) veya Argon Plasma: Bu yöntemde Helium veya Argon gazı liposuction kanülü vasıtasıyla deri altı yağ dokusuna verilip radyofrekans ile uyarılır. Bu da helyum veya argon gazının plasma (yüksek sıcaklıktaki) fazına yükseltgenmesine sebep olur. Bu şekilde dokuyu yakarak yine yağları sıvılaştırır ve deri ve bağ dokusunda sıkılaşmaya sebep olur. Bu yöntemde çıkan yüksek ısı sebebiyle sonuçları diğer yöntemlere göre daha agresif olabilir. Aynı şekilde yan etkileri de daha yüksek olabilir. Bu yöntem yan etkileri sebebiyle FDA tarafından Mart 2023’de yapılan bir bildiri ile estetik amaçlı kullanıma uygun bulunmamıştır. Ancak firmaların reklamı ve işlemi yaptıranların radikal sonuçları sebebiyle popülaritesini devam ettirmektedir.

Enerji veren liposuction yöntemlerinde vücutta yanık oluşabilir. Tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalı, kalibre edilen kaliteli firmalara ait cihazlar kullanılmalı ve hasta işlem süresinde sürekli takip edilmelidir. Tüm bunlara rağmen yanık oluşabilir, cihazın probundan ısıyla kırılan fragmanlar hastanın içerisinde kalabilir. Diğer taraftan enerji veren liposuction yöntemlerinde kanama daha düşük olur. Morarma daha az olur. Ama ödem daha uzun sürebilir.

Bir kişinin liposuction yaptırıp yaptırmadığını anlayabilir miyim?

Liposuction yapıldığını anlamak çok zordur. Liposuction yaptırmış bir kişiyi ele verebilecek belirtiler kanül giriş insizyon izinin kabarık iyileşmesi, işlem sonrasında bağ dokusu skarına bağlı veya kilo alıp vermeye bağlı oluşan kontur deformitesi, inceleyen kişinin kendisinin liposuction yaptırmış olması veya doktor/estetisyen olması olarak sıralanabilir.

İşlem:Liposuction Ameliyatı
Süre:2-3 Saat
Anestesi:Genel Anestesi
Hastane:Avrupa Onaylı Hastaneler
İyileşme Süresi:1-2 Hafta
Beklenen Sonuç:Egzersiz veya diyetle kurtulamayan yağ dokusu birikintilerinin çıkarılması.

Sıkça Sorulan Sorular

Birkaç farklı liposuction türü mevcuttur. Her tekniğin kendine has özellikleri vardır ve kurul onaylı bir plastik cerrahla açık bir görüşme yapmak, hangisinin sizin için doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır. Liposuction’ın daha yaygın türü, çok hızlı titreşerek yağı parçalamak için kanül adı verilen çok küçük, ince bir tüpün yerleştirilmesini içeren güç yardımlı liposuction’dır. Daha sonra yağ vücuttan emilir. Bu tipik olarak daha hızlı ve daha kesin bir liposuction yöntemidir.

Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, yukarıda belirtilen liposuction’ın her biriyle ilişkili bazı riskler vardır. Konsültasyonunuz sırasında, cerrahınız seçtiğiniz liposuction tipi için tüm riskleri tam olarak planlayabilecektir.

Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, liposuction güvenli bir prosedür olarak kabul edilir ve ameliyat sonrası talimatlarınızı yakından takip ederseniz, nadiren ciddi komplikasyonlarla karşılaşırsınız.

Liposuction cerrahi bir işlemdir, bu nedenle iyileşmenizin ilk birkaç gününde biraz şişlik, ağrı ve rahatsızlık olacaktır. Çoğu insan ameliyat sonrası ağrıyı dört veya beş güne kadar hissettiğini bildirir, ancak bu ağrı hızla geçer ve kalıcı rahatsızlıklar kolayca yönetilebilir.
Ameliyattan sonra kazandığınız yeni vücut şeklini korumak için, şeker-tatlı ve hamur işinden uzak; protein, meyve ve sebze, tahıl ve daha az yağ içeren bir diyet ile yaşamınızı şekillendirmeniz önerilir. Ayrıca egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.

Operasyon sonrasında vücuttaki yağ hücreleri parçalanıp çoğalamadıkları için bir sarkma ya da yağlanma görülmez.

Liposuction, sanılanın aksine ağrısız bir ameliyattır. Çok ince kanüller ile giriş yapıldığı için, ameliyat bölgesinde minimal kesiler bulunur ve bu nedenle hastalarda oluşabilecek ağrı şikayeti basit ağrı kesiciler ile giderilebilecek seviyededir. Yapılan kesiler çok küçük olduğu için sonrasında hiçbir iz kalmaz.
Deneyimlere göre liposuction zararları inanılmaz derecede azdır. Herhangi bir cerrahi prosedürde potansiyel olarak ortaya çıkabilecek nadir sorunlar arasında enfeksiyonlar, kanama, cilt ülserleri ve sinir yaralanması bulunur.